17 feb. 2011

Småplantor och fredagsgodis

Det flesta av mina frösådder från den 15 januari har kommit igång mycket bra. Det är endast Fireworks och Piquin som växer lite sakta, men jag hyser hopp även för dom. Alla är omplanterade och verkar trivas med tillvaron. Värre blir det väl för mig framöver vårkanten när jag måste fundera vad jag ska göra av alla 84 plantor. Dessutom har jag kvar massor av småplantor i fröbyttorna ut i fall att det går åt fanders med någon sort...backup på backupen...det gäller att vara helgarderad:)
Samma visa år ut och år in, alltid för många plantor.......


Hot Orange- Capsicum baccatum 16:e februari

Blue Christmas- capsicum annuum 16:e februari

I morgon är det äntligen fredag och läge för lite godsaker. Varför inte göra dom här förföriskt goda chokladkakorna? Lättbakade och ack så goda!


CHOKLADKAKOR med chilepeppar och havssalt
Det här behöver du:
¤100 gram smör
¤1 dl socker
¤1 msk sirap
¤ 1 liten nypa salt
¤ finhackad urkärnad chilepeppar, jag tog en 1/4 av en röd jalapeno.
¤ 1/2 dl kakao ( eller mörk choklad)
¤ 2 dl vetemjöl
¤ 1 tsk bakpulver

till garnering flingsalt

Så här gör jag:
Skär smöret i bitar och häll ner i matberedaren tillsammans med socker, sirap, saltgnuttan, kakao, vetemjöl och bakpulver. Mixa ihop allt.
Blanda i finhackad chilepeppar efter tycke och smak. Gör en rulle och dela i 20 bollar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och platta ut till ca ½ cm tjocka kakor. Strö flingsalt över och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter i 175 grader. Låt kallna på plåt och servera..

Ät och njut!

12 feb. 2011

Habanero Lemon i repris

I väntan på att det ska hända lite mer med mina frösådder blir det idag en favorit i repris. Så här skrev jag den 16 oktober 2010.

Det är många som efterfrågar inlägg om några milda chilepepparsorter. Jag lovar att det kommer framöver. Men jag skulle önska att ni inte vore så rädda för de heta sorterna. Allt handlar om en doseringsfråga, ta bara en liten liten bit eller någon cm av chilepepparn om den är stark. Det är bättre att ta lite för lite i början än för mycket. Alla är vi barn i början även jag har förstört köttgrytor som blivit på tok för heta.
Jag hörde Jonas Borssen på radion här om dagen och han sa några kloka ord....."chilepeppar är matlagningens viagra"..... Precis så är det, den ska förstärka och locka fram smakämnena i maten. Det är inte meningen att det ska brinna i truten, det ska vara gott!



Dagens chilepepparinlägg handlar om den här lilla gulingen, Habanero Lemon- capsicum chinense. Jag har haft fyra plantor och skördat mängder med frukt.


Det är första året som jag odlar den här chilen, men definitivt inte sista gången. Den har blivit en av mina favoriter. Den har habanerons typiska fruktighet och en tydlig citruston. Inte den starkaste habaneron, men absolut en av de godaste. Dessutom mognar den ovanligt tidigt.


Dagens middagstips blir en krämig morotssoppa. Nu vet jag att många stönar, morotssoppa låter inte gott. Men de är en jättegod och snabblagad maträtt, jag lovar. Första gången jag sa att de skulle serveras soppa på morötter till middag höll mannen på att döden dö.....men nu är även han frälst! Jag brukar variera smaksättningen... ibland apelsin och chile, ibland lite kokosmjölk och chile.....
I torsdags blev det Morotssoppa med ingefära, chile och citron.
Så här gjorde jag:
Smält smör i en gryta, fräs ett par hackade charlottenlökar, vitlök, ingefära och chile (jag tog en urkärnad finhackad habanero lemon) Skalade 6-7 medelstora morötter som jag delade i mindre bitar och fräste tillsammans med kryddorna. Hällde på ca 7,5 dl hönsbuljong och puttrade tills morötterna mjuknat. Mixade och smakade av med salt o peppar.
Serverades med en klick lättvispad grädde som smaksattes med rikligt av rivet citronskal och hackad gräslök. Ett gott bröd därtill.....

3 feb. 2011

Omskolning1

Dax för första omskolningen av sådderna från den 15 januari. Det är alltid lika svårt att inte ta rätt på alla. Det brukar bli backup på backupen osv...... Mina egenhändigt gjorda papperskrukor med en chilepepparplanta i varje placeras tätt, tätt intill varandra i plasttrågen. Jag vet att många tycker det är bökigt och att krukorna blöts upp och trasas sönder av fukten. Men jag tycker det är helt perfekt till första omskolningen. Det är jättelätt att bara ta klumpen och plantera den direkt i krukan när det är dax för nästa omskolning. Miljövänligt, snabbt och enkelt.

Jag har köpt krukmakaren från Runåbergs fröer. Papperskrukstillverkning är en perfekt sysselsättning framför tv:n.

2 feb. 2011

Monkeyface

En av förra årets nykomlingar som dessutom blev en stor favorit hos mig var den här rynkiga vännen, Monkeyface- capsicum annuum. Jag har övervintrat en planta på torpet där det är lite svalare. Den såg riktigt skaplig ut sist jag var där. Till helgen är det torparhelg igen och då får den och några andra övervintrare flytta hem igen hit till stan. För säkerhets skull har jag även sått några fröer, vill inte riskera att stå utan....

Enligt tips från Örtagården har jag serverat den ostfylld, det var magiskt gott!!! Den är även perfekt i grytor och fiskrätter.