8 mars 2011

Trängsel

Oj vad det grönskar och frodas nu här hos mig. Det är inte bara chilepeppar som trängs på hyllor och i fönsterbrädor utan även tomat, kronärtskockor och lite annat smått och gott är på gång. Om du vill läsa om mina andra odlingar och äventyr får du leta dig till min andra blogg Aurora Borealis. Där skriver jag om mitt växthus, trädgården och mycket annat smått och gott och den bloggen uppdateras mycket oftare än den här.

Inte en enda en av de drygt 80 plantorna som jag omskolade i början av februari har svikit mig. Alla växer så det knakar och nu börjar de olika sorterna visa sitt rätta jag. Där växer Fishpeppern som fängslar med sina dekorativa grön vita blad och Pimenta da Neyde så vacker och graciös med sina blå lila ådringar och många många fler. Olika bladformer olika växtsätt och färger. Och när man rör vid plantorna kommer det en fruktig het doft.......

Jag kommer inte att behålla alla 80-talet plantor själv, en hel del står på adoptionskö och väntar på nya föräldrar.

Det här är mitt stora bekymmer för tillfället, alla frösådder som fortfarande bor flera stycken tillsammans i sina första fröbyttor. Dom står kvar i sin såjord och är tänkta som backup plantor, inte en enda verkar vilja ge upp frivilligt. Totalt ett par hundra fina småplantor......De kommer garanterat att sluta på samma sätt som tidigare år. Jag flyttar undan dom lite åt sidan, försöker sluta vattna dom och det är inte lätt.... Försöker låta bli att titta åt dom och väntar på att dom ska ge upp.....


Det var länge sedan jag skrev ett inlägg om en enskild chilepepparsort. Idag blir det ett reprisinlägg från min gamla blogg om Jalapenon. Jag anser att den är underskattad, hör ofta att den inte är så vidare spännande. Jag tror det hänger samman med att den nu är ganska vanlig i handeln. Men hos mig har den en given plats och i år tänker jag behålla fyra plantor själv.

Jalapenon, Capsicum annum tillhör basutbudet i mitt kryddskafferi, god både grön och röd. Användbar i all matlagning, i synnerhet ägg och osträtter. Dela mitt itu och fyll med getost och skvätt på lite flytande honung, swisch in i ugnen och du har världens godaste och enklaste "förtugg". Jalapenon finns att köpa som rökt och kallas då chipottle, mums i grytor och köttfärsröror.

Ett favoritrecept med jalapeno är cornbread. Här serverar vi den tillsammans med en grillat flankstek, men absolut godast till majsbrödet är en helgrillad majskyckling i klotgrillen.
Bilden är tagen med mobilkamera och gör inte maträtten rättvisa, den är mycket godare än vad det ser ut.
Så här gör jag mitt corbread / majsbröd:
¤ 2,5 dl majsmjöl
¤ ½ tsk salt
¤ ½ tsk bikarbonat
¤ 2 ägg
¤ 1,75 dl filmjölk
¤ 5o g smält smör
¤ ca 2 dl majskorn
¤ 1,25 dl grädde
¤ urkärnad och finhackad jalapeno, mängd efter tycke och smak ( färsk eller fryst)
¤ 2,5 dl riven ost, tex cheddar eller greve

Värm ugnen till 175 grader. Blanda mjöl, salt och bikarbonat. Vispa ihop ägg, filmjölk och smält smör och rör sedan ner detta i mjölblandningen. Tillsätt majs, grädde och jalapenon.
Sätt in en gjutjärnspanna några minuter i ugnen så att den är riktigt het, ta INTE i handtaget! Häll hälften av smeten i pannan, strö på osten och häll över resten av smeten. In i ugnen och grädda ca 30 minuter. Servera nygräddad och uppskuret i bitar