29 sep. 2011

Dagens skörd

En liten runda i växthuset strax efter lunchtid idag. Termometern visar på plus 32 grader, solen gör gott för både mina plantor och mig själv. I natt kommer det att bli kallt och klart, värmefläkten kommer att få göra rätt för sig.
Jag blir både stel och krum när jag letar mig fram mellan plantor och frukter. Huvudet krockar med stora gröna tomater som hänger ner från kala grenar. Kryper försiktigt fram under det stora chile-trädet "mini bonet" som når takhöjd och dignar av frukt, jag har skördat en del röda med det är massor som precis börjat skifta färg. Bävar för mannens kommentarer om jag måste släpa in den i huset . Fast han är ganska van vid det här laget, häromdagen kånkade jag in ett "pelargonträd" som mäter 170 cm från golvet......och full av blommor! Det är utom all tvivel att jag behöver ett större växthus med bra uppvärmning.......mitt projekt för nästa sommar!


Dagens skörd består av Blue Christmas, Peperoncini Rosso, Habanero Lemon, Piquin, Kali Mirch, Hungarian Hot Wax, Hot Orange, Habanero Datil, Monkeyface, Cayenne, Jalapeno Piment da Neyde och Inca Berry. Dessutom ett lass med goda tomater, Piennolas, Tomatoberry och Sungold. En av tomaterna som slår mig i huvudet när jag passerar är en fin Apelsintomat som nu börjar skifta svagt i gult.

25 sep. 2011

Bloggpost

Vilken lycka när man har taggtråd i halsen och skallen är som en skumboll....man går där och tycker synd om sig själv och det dimper ner fin-fin bloggpost i brevlådan från två bloggvänner på en och samma dag! Humöret stiger och febern sjunker:)



En fantastisk godislåda från Tyra i Vaxholm, jag har fotat alla frukter och det kommer inlägg framöver om sorterna.


I nästa paket var det ljuvliga tulpanlökar från Åsa som har bloggen "Jord under naglarna". Och tänk att det fanns en plats i rabatten som bara stod och väntade på de här fina lökarna:)

Tack Tyra och Åsa för underbara lökar, frukt och fröer!

19 sep. 2011

Egen chipotle

Vilken fantastisk trädgårdshelg vi haft Soligt och nästan ingen blåst.Men nätterna har varit jättekalla och jag har startat värmefläkten i växthuset. Jag har många chileplantor där som ska få chans att mogna ett par veckor till. Flera plantor har fått flytta inomhus och några är färdigskördade och har hamnat i trädgårdskomposten.

Igår när jag i godan ro skrotade runt i växthuset fick jag en snilleblixt, en sån som slår till med sådan kraft att den nästan får en att tappa andan och som mig veterligen endast Lilla B och jag kan få. En sån idé som är fantastiskt bra om vi får säga det själva vill säga!

Nu ska här göras egen chipotle. Jag vet att den är både torkad och rökt.Och jag vet att den på traditionellt vis ska rökas något dygn. Och jag vet hur den ska smaka.....
Vi har en stor och fin ABUrök, en ugn att torka i och jalapeno i glashuset. Sagt och gjort...HÄR SKA GÖRAS CHIPOTLE!
Om jag hade googlat först på ämnet kanske jag gjort i en annan ordning.

Fram med röken, rödsprit och rökspån.


Ilar till växthuset och hämtar några frukter. Nämndes inte ta de finaste röda eftersom jag var lite osäker på resultatet, Pepparn röktes först i ca 45 minuter och därefter torkades den i ugnen i 50 grader som jag brukar göra i vanliga fall när jag torkar.


Om jag hade googlat innan så skulle jag ha gjort precis tvärt emot, borde ha börjat med att torka den, inte alldeles torr och därefter rökt den. Nästa gång ska jag göra i rätt ordning. Jag ska också använda ett ännu fruktigare rökspån för att få fram den typiska smaken och doften.

Men för att vara den alldeles första egna chipotlen är jag mycket nöjd med resultatet. Jag ger mig själv och experimentet mer än väl godkänt.

18 sep. 2011

Först ut

Det blev mina två Fireworks-capsicum annuum som hamnade i trädgårdskomposten först av alla i år. En liten behändig planta som passar utmärkt att odla på fönsterbrädan i köket. Frukten är gul från början och plantan lyser och sprakar som ett fyrverkeri i olika gul,orange och röda nyanser. Mycket dekorativ. Den har varit en av nyheterna här hos mig i år.Jag har använt den färsk i sommar till bla wokrätter Den är så där lite lagom stark. Idag har jag tagit rätt på fröer till nästa säsong och torkat resten av frukterna. Fireworks ska passa utmärkt att mala och ge ett gott chilepulver.



Jag spar frukterna hela och mal lite eftersom under vintern. En del sorter lagrar jag för sig själv och en del blandar jag från start. "Fyrverkeri pulver" har jag aldrig smakat så den får en egen liten burk för framtida malning och avsmakning.

Idag har jag även gjort ett försök att röka min egen jalapeno. Mer om hur det gick kommer i ett inlägg framöver.

12 sep. 2011

Skördetid

Skördar, torkar och mal......



Dagens skörd:
Hungarian Hot Wax, Black Piquin, Hot Orange, Fireworks, Blue Christmas, Chocolate Scotch Bonnet, Pimenta da Neyde, Cayenne, Peperoncini Rosso, Habanero Datil, Jalpeno, Piquin och MonkeyFace.
En del av skörden kommer att gå på export till Vaxholm och Bollnäs :)

Må så gott och som Jonas Borssén säger.... Eat the Heat!

8 sep. 2011

Blue Christmas och äcklelarver

En nykomling hos mig i år är den färgsprakande "Blue Christmas"- capsicum annuum.
Blå stam och blå ådringar på bladen. Mängder med vackra frukter i alla möjliga rosaröda och lila färger. Styrkan är medelhet och jag kommer garanterat att odla den även nästa år.
En mycket trevlig ny bekantskap!





Jag har en planta inne i köksfönstret och nästan alla frukter där har nu mognat och lyser vackert rött.



Jag har av olika anledningar slarvat med den dagliga tillsynen och omvårdnaden i växthuset. När jag kom hem från jobbet idag och skulle skörda lite chilisar höll jag på att få "hjärtsnörp".
Äckligt vidriga larver ( eller som vi säger här "åmor") har invaderat och käkat på 5 stora Brandywinetomater och mumsat på en mängd habaneros.....fy vad galen jag blev. Alla skadade frukter är borttagna och jag har finkammat alla plator och hoppas nu att alla kräk är utrotade.
Fortsätter kampen och ny kontroll av plantorna i morgon!

1 sep. 2011

Skördetid

Som chilepepparodlare har man det ganska hett om öronen dessa dagar. Det är stora skördar som skall tas hand om mest varje dag. Och jag njuter av att ha så många olika sorter, både heta och milda att använda färska i vår dagliga matlagning.
Det mesta torkar jag, och om det och hur jag gör mitt pulver kan du läsa om i föregående inlägg.




Det underlättar om man har en liten behändig sekatör när frukterna ska skördas. Jag köpte min för några år sedan för en billig penning på blomsterlandet.



Nu doftar det fruktigt och gott från köket av habanero lemon som torkar i ugnen. Och jag njuter av att vetskapen att förråden kommer att vara välfyllda med chileppeppar även denna vinter!

Torkning och malning


Chilepulver finns nog om baskrydda i de flesta hushåll. I billans skafferi finns ett exklusivt chilepulver som inte kan köpas i någon butik.
Lätt att göra, det enda som krävs är chilepeppar, en enkel kvarn och plasthandskar.



Ibland gör jag vackra "Ristas", som man gör genom att knyta ihop chilepepparen till vackra halsband med bomullssnören. Men det tar lång tid att torka på de sättet, så för mig har jag dessa Ristas endast som "ögongodis".
Resten torkar jag i ugn. Då lägger jag chilepepparen luftigt på bakplåtspapper och in i ugnen i 50 grader med ugnsluckan någon cm på glänt. Det är viktigt att luften kan cirkulera. Givetvis beror det på storleken på pepparen, men det går som regel på några timmar eller över natten. En ljuvligt fruktig doft sprider sig i köket.




Här om dagen malde vi det sista av förra årets torkade guld. Det var många senmognande heta sorter som var kvar och det blev blev ett mycket fruktigt och hett pulver.



Jag använder en elektrisk kaffekvarn när jag maler. INTE min dyra fina kvarn som jag mal mitt dagliga kaffe i, utan en enkel kvarn med knivar som absolut inte duger till kaffemalning. Det går att få en fullt användbar chilepepparkvarn för några hundralappar.