Inte en enda en av de drygt 80 plantorna som jag omskolade i början av februari har svikit mig. Alla växer så det knakar och nu börjar de olika sorterna visa sitt rätta jag. Där växer Fishpeppern som fängslar med sina dekorativa grön vita blad och Pimenta da Neyde så vacker och graciös med sina blå lila ådringar och många många fler. Olika bladformer olika växtsätt och färger. Och när man rör vid plantorna kommer det en fruktig het doft.......
Jag kommer inte att behålla alla 80-talet plantor själv, en hel del står på adoptionskö och väntar på nya föräldrar.
Det här är mitt stora bekymmer för tillfället, alla frösådder som fortfarande bor flera stycken tillsammans i sina första fröbyttor. Dom står kvar i sin såjord och är tänkta som backup plantor, inte en enda verkar vilja ge upp frivilligt. Totalt ett par hundra fina småplantor......De kommer garanterat att sluta på samma sätt som tidigare år. Jag flyttar undan dom lite åt sidan, försöker sluta vattna dom och det är inte lätt.... Försöker låta bli att titta åt dom och väntar på att dom ska ge upp.....Det var länge sedan jag skrev ett inlägg om en enskild chilepepparsort. Idag blir det ett reprisinlägg från min gamla blogg om Jalapenon. Jag anser att den är underskattad, hör ofta att den inte är så vidare spännande. Jag tror det hänger samman med att den nu är ganska vanlig i handeln. Men hos mig har den en given plats och i år tänker jag behålla fyra plantor själv.
Bilden är tagen med mobilkamera och gör inte maträtten rättvisa, den är mycket godare än vad det ser ut.
Så här gör jag mitt corbread / majsbröd:
¤ 2,5 dl majsmjöl
¤ ½ tsk salt
¤ ½ tsk bikarbonat
¤ 2 ägg
¤ 1,75 dl filmjölk
¤ 5o g smält smör
¤ ca 2 dl majskorn
¤ 1,25 dl grädde
¤ urkärnad och finhackad jalapeno, mängd efter tycke och smak ( färsk eller fryst)
¤ 2,5 dl riven ost, tex cheddar eller greve
Värm ugnen till 175 grader. Blanda mjöl, salt och bikarbonat. Vispa ihop ägg, filmjölk och smält smör och rör sedan ner detta i mjölblandningen. Tillsätt majs, grädde och jalapenon.
Sätt in en gjutjärnspanna några minuter i ugnen så att den är riktigt het, ta INTE i handtaget! Häll hälften av smeten i pannan, strö på osten och häll över resten av smeten. In i ugnen och grädda ca 30 minuter. Servera nygräddad och uppskuret i bitar