13 jan. 2011

Chilepeppar Mix och Chocolate Scotch Bonnet

Jag, billan har sedan drygt två år bloggen Aurora Borealis där jag skriver om trädgård, mat, musik och lite annat. För en tid sedan fick jag en idé, en riktigt lysande idé om jag får säga det själv. Jag startar en sidoblogg om mitt chilepeppar-odlande. Sagt och gjort, nu är den här billans "Chileppepar Mix" Här kommer jag att skriva om allt ifrån frösådd till matlagning. Vem vet det kanske även dyker upp ett och annat lästips. En sak är dock säker.....HETT kommer det att bli!


Ute ligger det dryga metern djupa snötäcket. Inne på fönsterbrädan börjar det likna vår, det grönskar så skönt i mina övervintrade plantor . Jag driver upp de flesta av mina "chilesar" varje vår, men en del sorter som mognar sent sparar jag över vintern. Efter skörd, minskar jag på vattningen och klipper ner dom rejält när dom börjar se risiga och tråkiga ut. Snart kommer plantorna att få ny jord, god omvårdnad och så småningom massor med smaskig näring.

Det här är en habanero, Chocolate Scotch Bonnet- capsicum chinense. Färgen på frukten är mörkt chokladbrun. Supergod och riktigt stark, perfekt i grytor och såser. Mognar sent, hos mig oftast långt in i oktober.

Visst kommer ni väl ihåg det jag sagt om att chilepeppar är matlagningens viagra? Den ska förstärka inte göra så att det brinner i munnen. Det räcker ofta med en liten bit av en såpass här stark frukt.

Välkommen åter!