12 feb. 2011

Habanero Lemon i repris

I väntan på att det ska hända lite mer med mina frösådder blir det idag en favorit i repris. Så här skrev jag den 16 oktober 2010.

Det är många som efterfrågar inlägg om några milda chilepepparsorter. Jag lovar att det kommer framöver. Men jag skulle önska att ni inte vore så rädda för de heta sorterna. Allt handlar om en doseringsfråga, ta bara en liten liten bit eller någon cm av chilepepparn om den är stark. Det är bättre att ta lite för lite i början än för mycket. Alla är vi barn i början även jag har förstört köttgrytor som blivit på tok för heta.
Jag hörde Jonas Borssen på radion här om dagen och han sa några kloka ord....."chilepeppar är matlagningens viagra"..... Precis så är det, den ska förstärka och locka fram smakämnena i maten. Det är inte meningen att det ska brinna i truten, det ska vara gott!Dagens chilepepparinlägg handlar om den här lilla gulingen, Habanero Lemon- capsicum chinense. Jag har haft fyra plantor och skördat mängder med frukt.


Det är första året som jag odlar den här chilen, men definitivt inte sista gången. Den har blivit en av mina favoriter. Den har habanerons typiska fruktighet och en tydlig citruston. Inte den starkaste habaneron, men absolut en av de godaste. Dessutom mognar den ovanligt tidigt.


Dagens middagstips blir en krämig morotssoppa. Nu vet jag att många stönar, morotssoppa låter inte gott. Men de är en jättegod och snabblagad maträtt, jag lovar. Första gången jag sa att de skulle serveras soppa på morötter till middag höll mannen på att döden dö.....men nu är även han frälst! Jag brukar variera smaksättningen... ibland apelsin och chile, ibland lite kokosmjölk och chile.....
I torsdags blev det Morotssoppa med ingefära, chile och citron.
Så här gjorde jag:
Smält smör i en gryta, fräs ett par hackade charlottenlökar, vitlök, ingefära och chile (jag tog en urkärnad finhackad habanero lemon) Skalade 6-7 medelstora morötter som jag delade i mindre bitar och fräste tillsammans med kryddorna. Hällde på ca 7,5 dl hönsbuljong och puttrade tills morötterna mjuknat. Mixade och smakade av med salt o peppar.
Serverades med en klick lättvispad grädde som smaksattes med rikligt av rivet citronskal och hackad gräslök. Ett gott bröd därtill.....