31 okt. 2011

Chipotle och paprikaketchup

Chipotle är torkad rökt chilepeppar. Oftast använder man den medium heta jalapenon till chipotlen. Den brukar säljas i välsorterade livsmedelsaffärer, finns även att beställa från Örtagårdens plantskola. En burk med chipotle är ett måste i mitt skafferi.

I lördags gjorde jag en sats Paprika ketchup. Det är ett supergott tillbehör till en grillad köttbit. Och dessutom mycket enkelt att göra.

Till en sats behövs:
3 röda paprikor
4-5 plommontomater
1-2 rödlökar
½-1 chipotle
några vitlöksklyftor
olivolja
1 dl rött vin
2 dl kalvfond
salt och peppar


Rosta paprika, tomat, rödlök, vitlök och krossad chipotle med olivolja ca 20 min i 225 graders ugnsvärme.
Lägg allt i gryta tillsammans med vin och fond. Koka tills ca 1/3 av vätskan återstår. Mixa och avsmaka med salt och vitpeppar. Förvara kallt.


Serveras med en god köttbit, hemmagjorda pommes eller knapriga klyftpotatisar och en god sallad. Jag brukar göra två satser när det kommer gäster som har lite olika tolerans för "hetta", en mild och en het ketchup.
Ser att jag borde torkat ren burken innan jag tog bilden. Men det såg jag först nu när jag laddade ur kameran och nu är det för sent att ta en ny bild.....det är inte mycket kvar i burken!

23 okt. 2011

Fröpost och boktips

För en tid sedan kom de här fina frukterna i min postlåda. Avsändaren var Patrik som har bloggen Chilepeppar. De två röda smala är Mazaroni river, den röda tjockare är Trinidad Bush och den gula en Aji Pineapple. Fröer är samlade och frukter avsmakade......Underbart!

Jag har fått många nya frukter och fröer från bloggvänner i höst och jag planerar redan för 2012 års chilepeppar odlingar.


Det här är för närvarande min favoritläsning, "The Complete Chile Pepper Book" - A Gardener´s Guide to Chosing, Growing, Preserving and Cooking. Jag köpte mitt exemplar från adlibris.

Jag vill också passa på att tipsa om min nya torkapparat "Stöckli" perfekt till att torka chilepeppar i. Titta gärna in på min andra blogg aurora borelis och läs mitt inlägg om torken.
Må så gott!

17 okt. 2011

Inlagda chilepeppar

Receptet på inlagda jalapenos kommer ursprungligen från Mia. Jag gjorde en liten egen variant och blandade några olika sorter. Det ska bli spännande att om ett par veckor testa resultatet.

DAG 1
1 kg chilepeppar
1,2 dl salt
kallt vatten

Pricka små hål i frukterna med en provtagningnål eller likande. Lägg frukterna i en skål och täck med kallt vatten. Blanda i saltet och låt stå minst 8 timmar men gärna över natten.


DAG 2
8dl 12% ättiksprit
12 dl vatten
8 dl strösocker
4 tsk gula senapsfrön

Slå av saltvattnet och skölj frukterna. Lägg dom i rena konservburkar, gärna upphettade till 100 c. Blanda ingredienserna till lagen. Koka upp den och häll den heta lagen över chilepepparen. Tillslut med lock och låt svalna. Förvaras svalt tre veckor innan avsmakning. Mia berättar att inläggningen håller ett par år vid sval förvaring.


Blandade röda och gröna jalapenos med röd habanero.

Den fruktiga och krispiga Inca Berry har fått sällskap av några Habanero Lemon för färgens skull.
Visst är inläggningarna vackra?

16 okt. 2011

Växthusstängning

I lördags fick jag säsongens sista dos av sol, värme, lugn och ro i växthuset. Det är inte enkelt att slå av värmefläkten och stänga ner glashuset när allt blommar för full och plantorna är tyngda av omogen frukt. Jag har pysslat och pratat med mina plantor mest varenda dag sedan tidigt i januari. Det är så svårt för mig att slänga fina plantor på komposten. Jag sätter ut dom framför växthuset eftersom jag skördat frukterna och mannen får ta dom till den sista vilan. Jag känner inte alls på samma sätt med tomaterna dom har liksom gjort sitt, men mina chilepepperplantor är nästan som mina små barn. Många plantor har fått flytta in i huset bland annat en två meter hög mini bonnet - capsicum annuum. Så nu har jag både ett pelargonträd och ett chilepeppar träd i vardagsrummet....och en tapper man som står ut med mina odlingar!




Inca Berry- capsicum baccatum är en av plantorna som fått flytta inomhus och som även ska få övervintra hos mig. Plantan har formen av ett paraply med mängder av äggformade frukter som är krispiga och mycket fruktiga i smaken, medelhet.


Min Chocolate Scotch Bonnet -capsicum chinenese är flera år gammal. Den är mycket god och stark, perfekt i grytor och såser. Jag har också hört att den ska vara god i bruna bönor och det ska jag absolut testa. Plantan ger tidigare skörd, större och fler frukter för varje år som går. Jag blev jätteledsen när äckelpäckellarverna käkade upp ca 10 stora fina frukter här i somras. Som tur var lyckades jag utrota var enda en av odjuren och mina frukter har fått vara i fred efter det angreppet.


Kali Mirsch - capsicum annuum plantan här på bilden är även den en övervintrare. Ger mängder med svarta frukter som mognar i rött. Thai-smak med bra hetta.
Jag velade jättelänge och funderade på om jag skulle ta in plantan eller kasta den på komposten. Tillslut bestämde jag mig för att göra mig av med den, jag har fått frön från bloggvänner av så många nya sorter i år så jag inser ju att en del gamla måste bytas ut. När jag tagit rätt på frukterna tog jag ett djupt andetag och klippte av stammen med sekatören så att jag inte skulle kunna ångra mig.








Det här är en del av det som skördades den sista dagen som mitt lilla växthus höll öppet för säsongen. Nu ska jag bara bestämma mig för vilka av alla plantor som jag släpat in i huset som jag ska behålla över vintern.

29 sep. 2011

Dagens skörd

En liten runda i växthuset strax efter lunchtid idag. Termometern visar på plus 32 grader, solen gör gott för både mina plantor och mig själv. I natt kommer det att bli kallt och klart, värmefläkten kommer att få göra rätt för sig.
Jag blir både stel och krum när jag letar mig fram mellan plantor och frukter. Huvudet krockar med stora gröna tomater som hänger ner från kala grenar. Kryper försiktigt fram under det stora chile-trädet "mini bonet" som når takhöjd och dignar av frukt, jag har skördat en del röda med det är massor som precis börjat skifta färg. Bävar för mannens kommentarer om jag måste släpa in den i huset . Fast han är ganska van vid det här laget, häromdagen kånkade jag in ett "pelargonträd" som mäter 170 cm från golvet......och full av blommor! Det är utom all tvivel att jag behöver ett större växthus med bra uppvärmning.......mitt projekt för nästa sommar!


Dagens skörd består av Blue Christmas, Peperoncini Rosso, Habanero Lemon, Piquin, Kali Mirch, Hungarian Hot Wax, Hot Orange, Habanero Datil, Monkeyface, Cayenne, Jalapeno Piment da Neyde och Inca Berry. Dessutom ett lass med goda tomater, Piennolas, Tomatoberry och Sungold. En av tomaterna som slår mig i huvudet när jag passerar är en fin Apelsintomat som nu börjar skifta svagt i gult.

25 sep. 2011

Bloggpost

Vilken lycka när man har taggtråd i halsen och skallen är som en skumboll....man går där och tycker synd om sig själv och det dimper ner fin-fin bloggpost i brevlådan från två bloggvänner på en och samma dag! Humöret stiger och febern sjunker:)



En fantastisk godislåda från Tyra i Vaxholm, jag har fotat alla frukter och det kommer inlägg framöver om sorterna.


I nästa paket var det ljuvliga tulpanlökar från Åsa som har bloggen "Jord under naglarna". Och tänk att det fanns en plats i rabatten som bara stod och väntade på de här fina lökarna:)

Tack Tyra och Åsa för underbara lökar, frukt och fröer!

19 sep. 2011

Egen chipotle

Vilken fantastisk trädgårdshelg vi haft Soligt och nästan ingen blåst.Men nätterna har varit jättekalla och jag har startat värmefläkten i växthuset. Jag har många chileplantor där som ska få chans att mogna ett par veckor till. Flera plantor har fått flytta inomhus och några är färdigskördade och har hamnat i trädgårdskomposten.

Igår när jag i godan ro skrotade runt i växthuset fick jag en snilleblixt, en sån som slår till med sådan kraft att den nästan får en att tappa andan och som mig veterligen endast Lilla B och jag kan få. En sån idé som är fantastiskt bra om vi får säga det själva vill säga!

Nu ska här göras egen chipotle. Jag vet att den är både torkad och rökt.Och jag vet att den på traditionellt vis ska rökas något dygn. Och jag vet hur den ska smaka.....
Vi har en stor och fin ABUrök, en ugn att torka i och jalapeno i glashuset. Sagt och gjort...HÄR SKA GÖRAS CHIPOTLE!
Om jag hade googlat först på ämnet kanske jag gjort i en annan ordning.

Fram med röken, rödsprit och rökspån.


Ilar till växthuset och hämtar några frukter. Nämndes inte ta de finaste röda eftersom jag var lite osäker på resultatet, Pepparn röktes först i ca 45 minuter och därefter torkades den i ugnen i 50 grader som jag brukar göra i vanliga fall när jag torkar.


Om jag hade googlat innan så skulle jag ha gjort precis tvärt emot, borde ha börjat med att torka den, inte alldeles torr och därefter rökt den. Nästa gång ska jag göra i rätt ordning. Jag ska också använda ett ännu fruktigare rökspån för att få fram den typiska smaken och doften.

Men för att vara den alldeles första egna chipotlen är jag mycket nöjd med resultatet. Jag ger mig själv och experimentet mer än väl godkänt.